Policy för OK Österåkers hantering av utdrag ur belastningsregistret

Från den 1 januari 2020 ska alla idrottsföreningar inom RF kontrollera begränsat registerutdrag för ledare som har kontinuerlig kontakt med barn.

Kravet omfattar alla som fyllt 15 år och som:

• håller träning för barn under 18 år,
  • hjälper till med sådan träning,
  • ”skuggar” andra barn än sina egna, och/eller
  • är ”tävlingsvärdar”, coachar eller skuggar andra barn än sina egna på tävling.

Ett föreningsregister upprättas med hjälp av medlemsmatrikeln där notering sker av vilka som visat upp utdraget. Endast dessa personer får befatta sig med verksamhet enligt ovan.

Ordförande och sekreterare är ansvariga för kontroll i föreningen.

Registerutdrag ska redovisas och kontrolleras de två första träningstillfällena per termin. Nytt utdrag uppvisas vart annat år. För ny tränare/ledare ska utdrag visas innan personen engageras. De ska sedan följa de övriga, dvs. de kan bli skyldiga att visa registerutdrag inom en kortare period av två år.

Den enskilde begär ut registerutdraget från Polisen. Det är utdraget för “arbete med barn i annan verksamhet än skola och barnomsorg” som ska användas. https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/

Den enskilde uppvisar registerutdrag (i original) till föreningsansvarig enligt fastställd rutin. Föreningen ska inte behålla eller kopiera utdraget utan det ska lämnas tillbaka till den enskilde.

Föreningsansvarig gör en notering om att registerutdrag visats upp.

För medlem som inte uppvisar registerutdrag eller för den medlem som uppvisar registerutdrag där något brott framgår gäller:

• medlem får delta på träning,
  • medlemmen får inte hjälpa till med träning eller tävling där ungdomar deltar, och
  • medlemmen får inte skugga andra barn än sina egna.
Uppdaterad: 11 JAN 2020 14:40 Skribent: Isabelle Sjöberg

Tävlingsanmälan - Eventor