Hoppa till sidans innehåll

En av klubbens stora profiler har gått ur tiden

08 AUG 2022 15:33
Yngve ”YP” Persson lämnade oss tyvärr den 8 juli.
  • Uppdaterad: 08 AUG 2022 15:33

Yngve ”YP” Persson föddes 1937 i Midsommarkransen och var hängiven orienteringssporten under  hela sin livstid. Han började orientera i IFK Enskede redan på 50-talet och hann även vara medlem i Stockholms OK, IFK Hedemora och Tyresö SOK innan han i början på 70-talet gick med i OK Österåker.

I samband med att Yngve, tillsammans med sin fru Anna-Märta, tog över driften av Domaruddens friluftsgård i mitten på 70-talet flyttade familjen till Åkersberga. Deras tre söner Ronny, Håkan och Stefan följde raskt i sin fars fotspår och blev också aktiva orienterare. Yngve och Anna-Märta drev sedan Domaruddens friluftsgård fram till 1987.

Yngve var en skicklig orienterare och bidrog till flera av OK Österåkers stora framgångar i stafettsammanhang, bland annat tredjeplatsen i 10-mila 1975 och förstaplatsen i 25-manna 1974.

10-mila-75.jpg

En individuell höjdpunkt kom 1980 då han vann O-ringen. Han utsågs samma år till ”Roslagens bäste idrottsman” i kamp med rallyvärldsmästaren Björn Waldegård.

Yngve Guldskor.jpg

Vid sidan av Domarudden och det egna orienteringsutövandet var Yngve sedan mitten på 70-talet medlem och ”skaffare” i Skogskarlarna där han inte drog sig för att anskaffa och tillaga mat till hundratals medlemmar.

Yngve var även med och startade IP Skogen för att underlätta orienteringsarrangemangen i Stockholm och bidrog till att Roslagsleden blev till.

Under många år var Yngve tävlingsledare och speaker för både Österåkerskavlen och Österåkersmilen.

Yngve Speaker.jpg

Vi lyfter på hatten och känner stor beundran och tacksamhet över Yngves stora engagemang för orienteringssporten och i OK Österåker under alla år!

Våra tankar går till Yngves söner - Ronny, Håkan och Stefan -  och övriga familjen.

Begravningen äger rum i Österåkers Kyrka torsdagen den 11 augusti, kl. 14.

Skribent: Anette Lantz
E-post: This is a mailto link

Tävlingsanmälan - Eventor

EventorBanner178x42

Postadress:
OK Österåker - Orientering
Box 447
18426 Åkersberga

Besöksadress:
Malvavägen 42
18435 Åkersberga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info